OORSPRONG
ZANGONTWIKKELING
DE
WORKSHOP ZANG
Ik bied de mogelijkheid om met een groep een eenmalige workshop te doen. Dat kan een hele dag zijn, maar ook een dagdeel of een “event“, bijvoorbeeld een familiedag, een reünie, een staftrainingsdag of een verjaardag. Samen zingen is eigenlijk pure vreugde! Samen zingen gaat ook over luisteren naar elkaar. Je eigen melodie zingen en toch ook de ander horen. In de workshop gaat het om vrij te worden in een lied, in een meerstemmig lied. We doen, indien nodig, wat klank- en ademoefeningen om de stem (en jezelf) op te warmen. Vervolgens luisteren we naar de klank van iedereen samen. Daarna zingen we een eenstemmige melodie. Vervolgens stappen we over op meerstemmige zang. Het repertoire kan heel divers zijn: een uitbundig Afrikaans welkomstlied, een weemoedig Jiddisch lied. We nemen niet te moeilijke liedjes. We kijken wat past.
Na wat oefenen met tekst en melodie maken we contact met het gevoel van het lied. Dan komt de bezieling in het zingen. En dat geeft energie; energie, die gaat stromen. En dan krijgt het zingen vleugels. De workshop is eigenlijk een soort spelen, contact maken met allerlei mogelijkheden binnen een lied en binnen de meerstemmigheid. Zo kun je, ondanks het beperkende van een lied, je toch vrij voelen. Je kunt tot uitdrukking brengen wat in je leeft: verlangen, blijdschap, verontwaardiging; eigenlijk elk gevoel, dat bij het leven hoort! Voor deze workshop hoef je geen ervaren zanger te zijn. Plezier in het zingen en genieten staan voorop.
OORSPRONG
DE
Ik bied de mogelijkheid om met een groep een eenmalige workshop te doen. Dat kan een hele dag zijn, maar ook een dagdeel of een “event“, bijvoorbeeld een familiedag, een reünie, een staftrainingsdag of een verjaardag. Samen zingen is eigenlijk pure vreugde! Samen zingen gaat ook over luisteren naar elkaar. Je eigen melodie zingen en toch ook de ander horen. In de workshop gaat het om vrij te worden in een lied, in een meerstemmig lied. We doen, indien nodig, wat klank- en ademoefeningen om de stem (en jezelf) op te warmen. Vervolgens luisteren we naar de klank van iedereen samen. Daarna zingen we een eenstemmige melodie. Vervolgens stappen we over op meerstemmige zang. Het repertoire kan heel divers zijn: een uitbundig Afrikaans welkomstlied, een weemoedig Jiddisch lied. We nemen niet te moeilijke liedjes. We kijken wat past. Na wat oefenen met tekst en melodie maken we contact met het gevoel van het lied. Dan komt de bezieling in het zingen. En dat geeft energie; energie, die gaat stromen. En dan krijgt het zingen vleugels. De workshop is eigenlijk een soort spelen, contact maken met allerlei mogelijkheden binnen een lied en binnen de meerstemmigheid. Zo kun je, ondanks het beperkende van een lied, je toch vrij voelen. Je kunt tot uitdrukking brengen wat in je leeft: verlangen, blijdschap, verontwaardiging; eigenlijk elk gevoel, dat bij het leven hoort! Voor deze workshop hoef je geen ervaren zanger te zijn. Plezier in het zingen en genieten staan voorop.
WORKSHOP ZANG
ZANGONTWIKKELING